Ciasteczka Paganini

Obok tak wielkich nazwisk ze świata muzyki poważnej jak Benjamin Godard (1849-1895), Wolfgang Amadeusz Mozart (1756-1791), Gioachino Rossini (1792-1869), Franz Schubert (1797-1828), czy Giuseppe Verdi (1813-1901) również sławny włoski skrzypek i kompozytor Niccolň Paganini (1782-1840) zapisał się w annałach sztuki kulinarnej pod zapomnianymi dziś ciasteczkami z wykwintną konfiturą otoczoną bazowym wieńcem.

Składniki:


Ciasto:
 
  • 3 żółtka
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
 
  • konfitura z owoców leśnych lub wiśniowa
  • 100 g dwukrotnie zmielonych migdałów
  • 2 białka
  • 100 g cukru pudru


Sposób przygotowania:

Z żółtek, masła, mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Dodawać porcjami zmielone migdały i delikatnie wymieszać.
Okrągłe, wysmarowane masłem, foremki o średnicy 5-6 cm wyłożyć ciastem o grubości 2-3 mm.
Środek foremki wypełnić nadzieniem migdałowym.
Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170°C.
Po wystygnięciu ciasteczka udekorować konfiturą.

Drukuj przepis >>

Art Hotel & Klub Zadomowieni

2017-11-13
czytaj więcej

Art Hotel & Hewlett Packard

2017-11-13
czytaj więcej

Teslą do Art Hotelu

2017-10-25
czytaj więcej

Kiermasz książek

2017-10-07
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij