Ciastko Wrocławskie

Niewiele wrocławskich wypieków znalazło szerszy rozgłos i uznanie poza granicami Śląska. Jednym z nich jest ciasto wrocławskie, które Carl Krackhart wymienia w swoim dziele „Neues Illustriertes Conditoreibuch” (1891) pod nazwą Breslauer Kuchen. To jakże łatwe w przygotowaniu ciasto z marmoladą jabłkową stało się na początku XX wieku łakomym kąskiem do popołudniowej kawy w wielu kawiarniach i cukierniach Wrocławia.

Składniki:


Ciasto:
 
  • 300 g maki
  • 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
 

Nadzienie:
 
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny
  • 175 o cukru
  • 2 miałko roztłuczone ziela angielskie
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • cynamon do smaku


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, zetrzeć na tarce zmrożone masło.
Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia.
Wyrobić ciasto ręka, odstawić do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, wydrylować i drobno posiekać. Następnie przełożyć na głęboką patelnie i smażyć z dodatkiem cukru na gęstą marmoladę, doprawiając pod koniec smażenia wanilią, tartą skórką z cytryny, cynamonem i roztłuczonym zielem angielskim.
Cześć ciasta (2/3) rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm i wykładamy nim spód wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm.
Nakładamy na wierzch masę jabłkowa, równo rozsmarowując.
 Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na około 2-3 mm i wycinamy paski szerokości około pół centymetra.
Układamy z nich kratkę na masie jabłkowej.
Ciasto pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 80- 90°C, aż kratka z ciasta ładnie się zrumieni.

Drukuj przepis >>

Art Hotel & Klub Zadomowieni

2017-11-13
czytaj więcej

Art Hotel & Hewlett Packard

2017-11-13
czytaj więcej

Teslą do Art Hotelu

2017-10-25
czytaj więcej

Kiermasz książek

2017-10-07
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij