Drożdżak śląski

Klasyk śląskich wypieków należał do jednych z najulubieńszych słodkich specjałów cesarza Wilhelma II. Gdy tylko bawił we Wrocławiu nie mogło go zabraknąć na uroczyście nakrytym stole. Prywatnie, pruski monarcha zwykł jadać śląskiego drożdżaka podczas spotkań towarzyskich w porze podwieczorku, ścinając z niego kruszonkę wyciąganym z kieszeni scyzorykiem, czym wprawiał swoich gości w zdumienie i rozbawienie.

Składniki:


Ciasto:
 
  • 450 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 20 ml soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 45 ml mleka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 100 g rodzynek

 


Kruszonka:

 

  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:

Drożdże posypać  z solą, dodać trochę cukru, łyżeczkę mąki i łyżkę mleka, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, by zaczęły pracować.
Mąkę przesypać do miski, dodać drożdże, pozostałe mleko, cukier biały i ciemny, żółtka, jajko, sok i tartą skórkę z cytryny oraz gałkę muszkatołową. Składniki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie z masła, cukru, mąki i cynamonu zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić do lodówki.
Ciasto drożdżowe wymieszać ponownie i odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia.
Dodać sparzone rodzynki i roztopione masło. Ciasto wymieszać i przełożyć na wysmarowaną masłem okrągłą blachę (22 cm). Posypać gęsto kruszonka i pozwolić lekko wyrosnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40-50 minut.

Drukuj przepis >>

Art Hotel & Klub Zadomowieni

2017-11-13
czytaj więcej

Art Hotel & Hewlett Packard

2017-11-13
czytaj więcej

Teslą do Art Hotelu

2017-10-25
czytaj więcej

Kiermasz książek

2017-10-07
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij