Jak mało który owoc były gruszki Duchesse już przed ponad stuleciem symbolem wykwintnej kuchni dworskiej w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Dedykowane przepięknej księżniczce Marii Burgundzkiej (1457-1482), córce Karola Zuchwałego (1433-1477) - ostatniego z Walezjuszów burgundzkich - odzwierciedlały dla wrocławskich gastronomów niedościgniony kunszt i finezję francuskich mistrzów sztuki kulinarnej.
Składniki:
|
|
Masa orzechowa: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sposób przygotowania:
Roztłuczone w ściereczce orzechy i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę zmieszać z cukrem, miąższem wanilii i mlekiem.
Odstawić na około 30 minut w chłodne miejsce.
Gruszki umyć, obrać tak, aby zachować ich kształt. Następnie, zaczynając od strony ogonka, delikatnie wydrylować gniazda nasienne, po czym nafaszerować gruszki masą orzechową.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawać polane sosem i posypane prażonymi migdałami.