Gruszki Duchesse

Jak mało który owoc były gruszki Duchesse już przed ponad stuleciem symbolem wykwintnej kuchni dworskiej w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Dedykowane przepięknej księżniczce Marii Burgundzkiej (1457-1482), córce Karola Zuchwałego (1433-1477) - ostatniego z Walezjuszów burgundzkich - odzwierciedlały dla wrocławskich gastronomów niedościgniony kunszt i finezję francuskich mistrzów sztuki kulinarnej.

Składniki:

  • 5-6 dużych twardych gruszek
 

Masa orzechowa:
 
  • 100 mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mleka skondensowanego
  • 150 g cukru
  • miąższ z wanilii do smaku
  • 100 g czarnej deserowej czekolady
  • sos waniliowy lub czekoladowy (w zależności od upodobania)


Dekoracja:

 
  • prażone płatki migdałów
  • listki świeżej mięty


Sposób przygotowania:

Roztłuczone w ściereczce orzechy i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę zmieszać z cukrem, miąższem wanilii i mlekiem.
Odstawić na około 30 minut w chłodne miejsce.
Gruszki umyć, obrać tak, aby zachować ich kształt. Następnie, zaczynając od strony ogonka, delikatnie wydrylować gniazda nasienne, po czym nafaszerować gruszki masą orzechową.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawać polane sosem i posypane prażonymi migdałami.

Drukuj przepis >>

Art Hotel & Klub Zadomowieni

2017-11-13
czytaj więcej

Art Hotel & Hewlett Packard

2017-11-13
czytaj więcej

Teslą do Art Hotelu

2017-10-25
czytaj więcej

Kiermasz książek

2017-10-07
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij