Gdy w pierwszej połowie XVIII wieku do najpopularniejszych gier karcianych we Wrocławiu należały trappola, lombr i toccatille w ogrodach na przedmieściach miasta zaczęto grywać w domino, które w następnym stuleciu zyskało miano gry dla pań.
Jego motyw stał się wdzięczną inspiracją cukierniczych kreacji, a ceniący się restauratorzy i właściciele kawiarni, serwowali kamienie domina zawsze w dwóch kolorach.
Składniki:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sposób przygotowania:
Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze na gęstą, puszystą masę i lekko przestudzić.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać łyżką w 2-3 porcjach do masy, stale mieszając.
Na koniec dodać przestudzone masło, sok z cytryny i rum, wszystko wymieszać.
Piec na płaskiej blasze, tak aby ciasto wyrosło na wysokość około 2 cm.
Po wystudzeniu ciasto pokroić na kawałki 3 x 6 cm.
Każdą z osobna czekoladę połamać. A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, połowę pokrojonego ciasta polać jasną, a drugą polowe ciemną czekoladą.
Po zastygnięciu, na jasne ciasteczka nanieść ciemne punkty, jak na kamieniach domina, zaś na ciemne - jasne punkty.
Ciasteczka domina podawać po dwa w różnych kolorach z konfiturą malinową obok.