Lody Melba

Ten lodowy specjał został dedykowany australijskiej śpiewaczce operowej Helen Porter Mitchell (pseud. Nelly Melba, 1861-1932) przez klasyka sztuki kulinarnej czasów belle époque Auguste Escoffiera (1846-1935) podczas jej gościnnych występów w stolicy kraju Albionu w latach 1892-1893. Dzieło szefa kuchni londyńskiego hotelu Savoy już na początku XX wieku stało się klasyką deserów wrocławskiej gastronomii.

Składniki(4 porcje):

  • 250 g lodów waniliowych
  • 100 g malin
  • 2 świeże brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru pudru

Syrop waniliowy:
 
  • 500 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii
 


Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzewać wodę, cukier i rozciętą wzdłuż laskę wanilii do uzyskania konsystencji syropu.
Umyte brzoskwinie obrać, przekroić na pół, usunąć pestki i przełożyć do rondelka z sosem. Gotować jeszcze 20 minut, po czym osączyć, ostudzić, a następnie  schłodzić.
Maliny umyć, zmiksować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Dodać cukier i miksować jeszcze minutę, aż powstanie purée.
Do przygotowanych pucharków nałożyć po 3 gałki lodów, po połówce brzoskwini, a wierzch polać purée malinowym.

Drukuj przepis >>

Art Hotel & Klub Zadomowieni

2017-11-13
czytaj więcej

Art Hotel & Hewlett Packard

2017-11-13
czytaj więcej

Teslą do Art Hotelu

2017-10-25
czytaj więcej

Kiermasz książek

2017-10-07
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij