Kuchnia angielska była obecna we Wrocławiu już u progu XIX wieku, lecz dopiero z początkiem następnego stulecia w kartach dań wrocławskiej gastronomii upowszechniły się puddingi rodem z kraju królowej Wiktorii. W tym czasie z angielskich wypieków zasłynął nad Odrą Paul Menzel, prowadzący cukiernię na placu św. Macieja. Oferowany przez niego plum cake zdobył nie mniejsze uznanie niż sławny wieniec Hohenzollerna.
Składniki:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sposób przygotowania:
Na początek przygotować rodzynki.
Zalać je wrzątkiem i odstawić aż spęcznieją. Przepłukać na sitku.
Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać jajko, żółtka, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać sparzone rodzynki, wiśnie lub żurawinę, śliwki pokrojone na ćwiartki, tartą skórkę z cytryny, cynamon, mleko, miąższ z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać łyżka.
Na koniec, stale mieszając, dodawać porcjami mąkę.
Gotową masę przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170-190°C.
Ciasto podawać krojone w plastry posypane cukrem pudrem.