Plum Cake

Kuchnia angielska była obecna we Wrocławiu już u progu XIX wieku, lecz dopiero z początkiem następnego stulecia w kartach dań wrocławskiej gastronomii upowszechniły się puddingi rodem z kraju królowej Wiktorii. W tym czasie z angielskich wypieków zasłynął nad Odrą Paul Menzel, prowadzący cukiernię na placu św. Macieja. Oferowany przez niego plum cake zdobył nie mniejsze uznanie niż sławny wieniec Hohenzollerna.

Składniki:

  • 140 g masła
  • 90 g suszonych wiśni lub żurawiny
  • 75 g białego cukru
  • 90 g suszonych śliwek
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mleka 325 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • 500 g rodzynek
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Na początek przygotować rodzynki.
Zalać je wrzątkiem i odstawić aż spęcznieją. Przepłukać na sitku.
Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać jajko, żółtka, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać sparzone rodzynki, wiśnie lub żurawinę, śliwki pokrojone na ćwiartki, tartą skórkę z cytryny, cynamon, mleko, miąższ z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać łyżka.
Na koniec, stale mieszając, dodawać porcjami mąkę.
Gotową masę przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170-190°C.
Ciasto podawać krojone w plastry posypane cukrem pudrem.

Drukuj przepis >>

Art Hotel & Klub Zadomowieni

2017-11-13
czytaj więcej

Art Hotel & Hewlett Packard

2017-11-13
czytaj więcej

Teslą do Art Hotelu

2017-10-25
czytaj więcej

Kiermasz książek

2017-10-07
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij