Szarlotka rosyjska

Z końcem XIX wieku Charlotte russe stała się dla wrocławian synonimem kuchni rosyjskiej. Nie bez przyczyny -w 1896 roku spotkali się we Wrocławiu cesarz Wilhelm II i car Mikołaj II. Menu uroczystego obiadu - zupa indyjska, filet sarni po włosku, kurczak po alzacku, karczochy faszerowane szpikiem i pudding truflowy - odbiło się głośnym echem w mieście, a Charlotte russe uchodziła odtąd za oznakę przepychu na stole.

Składniki:

1 podkład biszkoptowy o średnicy 22 cm (można kupić gotowy lub upiec np. wg naszego sprawdzonego przepisu)


Ciasto biszkoptowe:
 
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 25-30 podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki mąki pszennej
 

Krem:
 
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 1l śmietany 36%
  • 50 g żelatyny
  • 300 g cukru pudru
  • świeże owoce do dekoracji
  • miąższ z 1 laski wanilii
 


Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami.
Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170-180°C przez 10-15 minut.
Uwagi: Do uformowania tortu potrzebna będzie tortownica większa od podkładu biszkoptowego o ok. 2 cm.
Żółtka utrzeć z częścią cukru (150 g) na puszystą masę. Śmietanę ubijać do uzyskania kremowej konsystencji, wsypać resztę cukru i dodać roztartą wanilię - obie masy delikatnie  połączyć  ze sobą.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem i podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować), następnie wlać ją do bitej śmietany i odstawić do lodówki.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć podkładem biszkoptowym, a brzegi, pionowo podłużnymi biszkoptami. Wyłożyć bitą śmietanę, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ciasto podawać przyozdobione świeżymi owocami.

Drukuj przepis >>

Art Hotel & Klub Zadomowieni

2017-11-13
czytaj więcej

Art Hotel & Hewlett Packard

2017-11-13
czytaj więcej

Teslą do Art Hotelu

2017-10-25
czytaj więcej

Kiermasz książek

2017-10-07
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij