Torcik ryżowy

Torciki ryżowe z sosem karmelowo-pomarańczowym

Na przełomie XIX i XX wieku biały ryż stał się pełnowartościowym produktem cukierniczym, a ciasta, torty i torciki, których był składnikiem, zaczęły pojawiać się coraz częściej w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Szczególnym uznaniem smakoszy cieszył się pudding ryżowy ŕ la Nesselrode, który obok sławnego tortu lodowego księcia Pücklera podkreślał renomę każdej ceniącej się restauracji w mieście.

Składniki (4-6 porcji):

  • 200 g białego ryżu
  • miąższ z 2 lasek wanilii
  • 600 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 200 g cukru
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych prażonych
  • 2 łyżki masła
  • świeże owoce do dekoracji
  • 2 żółtka
 

Sos karmelowo-pomarańczowy:

 
  • 200g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka masła


Sposób przygotowania:

Skórkę pomarańczową dokładnie oczyścić z albedo (gąbczasta część skórki) i pokroić w cienkie paseczki.
Blanszować we wrzątku 2 razy, za każdym razem zmieniając wodę i doprowadzając ją do wrzenia. Cukier wsypać do rondelka, rozpuścić i karmelizować, aż osiągnie złocisty kolor. Zalać karmel sokiem z pomarańczy. Gotować przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu. Dodać zimne masło i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i ponownie zagotować. Odstawić.
Ryż gotować z mlekiem i ¾ ilości cukru do miękkości. W międzyczasie masło i resztę cukru utrzeć na pulchną masę, dodawać po kolei żółtka, ciągle mieszając. Całość połączyć z  wcześniej uprażonymi migdałami, tartą skórką z cytryny i roztartym miąższem wanilii.
Gdy ryż będzie już miękki, dodać masę i delikatnie wymieszać.
Foremki lub pierścienie do uformowania torcików napełnić masą ryżową  i odstawić na tacę do wystygnięcia.
Po wyjęciu z foremek torciki udekorować owocami, podawać polane sosem.

Drukuj przepis >>

Miesiąc Spotkań Autorskich

2018-07-03
czytaj więcej

Dzieje się!

2018-06-16
czytaj więcej

Europa na widelcu

2018-05-30
czytaj więcej

Całodobowy kiermasz książek

2018-05-23
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij