Tort Biała Dama

W dawnych czasach torty towarzyszyły najczęściej ważnym uroczystościom rodzinnym i towarzyskim. Biała Dama wywodzi się z tradycji weselnej,
gdy przygotowanie tortów należało do obowiązków rodziny panny młodej.
Biel składników była wyrazem jej czystości, ale też majętności rodziców. Przed stu laty Białą Damę z masą marcepanową polecały we Wrocławiu wyłącznie uznane restauracje, kawiarnie i cukiernie.

Składniki:

  • biszkopt wiedeński (wiener boden)
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • 3 jajka
  • 2 g proszku do pieczenia (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru

Masa:
 
  • 600 g roztopionego masła
  • 750 ml śmietany 36%
  • 700 g mąki (można użyć 800 g mąki kukurydzianej)
  • 1 op. cukru waniliowego (ok.130 g)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki drobno tartej skórki z cytryny
  • 300 g masy marcepanowej lub biała czekolada do polania (można kupić gotową)


Sposób przygotowania:

Jajka, żółtka, cukier, sól, tartą skórkę z cytryny i miąższ z wanilii ubić w misce na parze 40-50°C.
Uwaga: gdy zaczyna nas parzyć w dłonie temperatura osiąga ok. 40°C.
Ostudzić i wstawić do lodówki, schłodzoną masę ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodawać porcjami przesianą mąkę delikatnie mieszając łyżką, a na koniec roztopione i przestudzone masło.
Masę przelać do okrąglej formy (26 cm) wyłożonej papierem - boków formy nie natłuszczać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec przez 25-28 minut.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krążki biszkoptów przełożyć bitą śmietaną - boki i wierzch posmarować cienką warstwą, masę marcepanową rozwałkować na cienką "kołderkę".
W trakcie podsypywać cukrem pudrem aby się nie kleiła.
Nawinąć na wałek i obłożyć nią tort.
Tort dekorować białymi ozdobami np. świeżymi kwiatami.

Drukuj przepis >>

Art Hotel & Klub Zadomowieni

2017-11-13
czytaj więcej

Art Hotel & Hewlett Packard

2017-11-13
czytaj więcej

Teslą do Art Hotelu

2017-10-25
czytaj więcej

Kiermasz książek

2017-10-07
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij