W dawnych czasach torty towarzyszyły najczęściej ważnym uroczystościom rodzinnym i towarzyskim. Biała Dama wywodzi się z tradycji weselnej,
gdy przygotowanie tortów należało do obowiązków rodziny panny młodej.
Biel składników była wyrazem jej czystości, ale też majętności rodziców. Przed stu laty Białą Damę z masą marcepanową polecały we Wrocławiu wyłącznie uznane restauracje, kawiarnie i cukiernie.
Składniki:
|
|
|
|
|
|
Masa: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sposób przygotowania:
Jajka, żółtka, cukier, sól, tartą skórkę z cytryny i miąższ z wanilii ubić w misce na parze 40-50°C.
Uwaga: gdy zaczyna nas parzyć w dłonie temperatura osiąga ok. 40°C.
Ostudzić i wstawić do lodówki, schłodzoną masę ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodawać porcjami przesianą mąkę delikatnie mieszając łyżką, a na koniec roztopione i przestudzone masło.
Masę przelać do okrąglej formy (26 cm) wyłożonej papierem - boków formy nie natłuszczać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec przez 25-28 minut.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krążki biszkoptów przełożyć bitą śmietaną - boki i wierzch posmarować cienką warstwą, masę marcepanową rozwałkować na cienką "kołderkę".
W trakcie podsypywać cukrem pudrem aby się nie kleiła.
Nawinąć na wałek i obłożyć nią tort.
Tort dekorować białymi ozdobami np. świeżymi kwiatami.