Wiedeńska strucla

Wpływy wiedeńskie we wrocławskiej gastronomii sięgają lat siedemdziesiątych XIX wieku, gdy wraz z otwarciem pierwszej Wiener Café nad Odrą (Café Cloin) nocne życie towarzyskie powróciło do kawiarni. Obok mokki, kapuzinera, melange i Wiener Eiskaffee w kartach dań zagościły buliony i paszteciki z rana, torty, sękacze, lody, gorąca czekolada oraz poncze, a z czasem także klasyczna wiedeńska strucla jabłkowa.

Składniki:

Ciasto:

 
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1/8 litra ciepłej wody
  • 1 jajko
  • mąka do podsypania
  • szczypta soli
 

Nadzienie:

 
  • 1 kg kwaśnych jabłek (twarde)
  • 50 g rodzynek
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g masła
  • masło do posmarowania
  • 100 g cukru
  • cukier puder (do dekoracji)


Sposób przygotowania:

W misce zmieszać wodę, olej, sok z cytryny, jajko, sól oraz mąkę.
Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Następnie położyć je na stolnicy obsypanej mąką i przykryć na 30 minut, żeby nie obeschło.
Bułkę tartą zrumienić delikatnie na maśle.
Umyte jabłka obrać, wydrylować, przekroić na ćwiartki i pokroić w cienkie plasterki, dodać bułkę tartą, cukier, rodzynki, cynamon i wszystko wymieszać, aby połączyć wszystkie składniki.
Na stole rozłożyć podłużną czystą ściereczkę, obsypać ją mąką. Ciasto rozwałkować na ściereczce bardzo cienko na kształt prostokąta. Nadzienie z jabłek rozłożyć równomiernie na 2/3 długości ciasta. Ciasto, za pomocą ściereczki, zrolować od strony z nadzieniem, tak aby wolna części trafiła na wierzch.
Struclę przełożyć ostrożnie na natłuszczoną blachę i posmarować lekko pędzelkiem cały wierzch roztopionym masłem.
Struclę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 35-40 minut. Ciepłą struclę posypać obficie cukrem pudrem. Można podawać na ciepło i na zimno.

Drukuj przepis >>

Konferencja "Diamenty Europy" już 24.02 w Art Hotelu

2024-02-12
czytaj więcej

Pomaganie mamy we krwi, czyli o misji społecznej Art Hotelu

2022-07-05
czytaj więcej

Art Hotel wziął udział w projekcie finansowanym z Funduszy Europejskich

2020-10-26
czytaj więcej

Art Hotel Sp. z o.o. otrzymał dotację w ramach tarczy finansowej 2.0

2021-02-01
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez ART HOTEL Sp. z o.o., ul. Kiełbaśnicza 20, 50-110, Wrocław , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane