Obok tak wielkich nazwisk ze świata muzyki poważnej jak Benjamin Godard (1849-1895), Wolfgang Amadeusz Mozart (1756-1791), Gioachino Rossini (1792-1869), Franz Schubert (1797-1828), czy Giuseppe Verdi (1813-1901) również sławny włoski skrzypek i kompozytor Niccolň Paganini (1782-1840) zapisał się w annałach sztuki kulinarnej pod zapomnianymi dziś ciasteczkami z wykwintną konfiturą otoczoną bazowym wieńcem.
Składniki:
Ciasto: |
|
|
|
|
|
|
|
Nadzienie: |
|
|
|
|
|
Sposób przygotowania:
Z żółtek, masła, mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Dodawać porcjami zmielone migdały i delikatnie wymieszać.
Okrągłe, wysmarowane masłem, foremki o średnicy 5-6 cm wyłożyć ciastem o grubości 2-3 mm.
Środek foremki wypełnić nadzieniem migdałowym.
Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170°C.
Po wystygnięciu ciasteczka udekorować konfiturą.