Ciastko Wrocławskie

Niewiele wrocławskich wypieków znalazło szerszy rozgłos i uznanie poza granicami Śląska. Jednym z nich jest ciasto wrocławskie, które Carl Krackhart wymienia w swoim dziele „Neues Illustriertes Conditoreibuch” (1891) pod nazwą Breslauer Kuchen. To jakże łatwe w przygotowaniu ciasto z marmoladą jabłkową stało się na początku XX wieku łakomym kąskiem do popołudniowej kawy w wielu kawiarniach i cukierniach Wrocławia.

Składniki:


Ciasto:
 
  • 300 g maki
  • 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
 

Nadzienie:
 
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny
  • 175 o cukru
  • 2 miałko roztłuczone ziela angielskie
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • cynamon do smaku


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, zetrzeć na tarce zmrożone masło.
Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia.
Wyrobić ciasto ręka, odstawić do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, wydrylować i drobno posiekać. Następnie przełożyć na głęboką patelnie i smażyć z dodatkiem cukru na gęstą marmoladę, doprawiając pod koniec smażenia wanilią, tartą skórką z cytryny, cynamonem i roztłuczonym zielem angielskim.
Cześć ciasta (2/3) rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm i wykładamy nim spód wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm.
Nakładamy na wierzch masę jabłkowa, równo rozsmarowując.
 Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na około 2-3 mm i wycinamy paski szerokości około pół centymetra.
Układamy z nich kratkę na masie jabłkowej.
Ciasto pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 80- 90°C, aż kratka z ciasta ładnie się zrumieni.

Drukuj przepis >>

Konferencja "Diamenty Europy" już 24.02 w Art Hotelu

2024-02-12
czytaj więcej

Pomaganie mamy we krwi, czyli o misji społecznej Art Hotelu

2022-07-05
czytaj więcej

Art Hotel wziął udział w projekcie finansowanym z Funduszy Europejskich

2020-10-26
czytaj więcej

Art Hotel Sp. z o.o. otrzymał dotację w ramach tarczy finansowej 2.0

2021-02-01
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez ART HOTEL Sp. z o.o., ul. Kiełbaśnicza 20, 50-110, Wrocław , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane