Klasyk śląskich wypieków należał do jednych z najulubieńszych słodkich specjałów cesarza Wilhelma II. Gdy tylko bawił we Wrocławiu nie mogło go zabraknąć na uroczyście nakrytym stole. Prywatnie, pruski monarcha zwykł jadać śląskiego drożdżaka podczas spotkań towarzyskich w porze podwieczorku, ścinając z niego kruszonkę wyciąganym z kieszeni scyzorykiem, czym wprawiał swoich gości w zdumienie i rozbawienie.
Składniki:
Ciasto: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kruszonka: |
|
|
|
|
|
Sposób przygotowania:
Drożdże posypać z solą, dodać trochę cukru, łyżeczkę mąki i łyżkę mleka, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, by zaczęły pracować.
Mąkę przesypać do miski, dodać drożdże, pozostałe mleko, cukier biały i ciemny, żółtka, jajko, sok i tartą skórkę z cytryny oraz gałkę muszkatołową. Składniki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie z masła, cukru, mąki i cynamonu zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić do lodówki.
Ciasto drożdżowe wymieszać ponownie i odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia.
Dodać sparzone rodzynki i roztopione masło. Ciasto wymieszać i przełożyć na wysmarowaną masłem okrągłą blachę (22 cm). Posypać gęsto kruszonka i pozwolić lekko wyrosnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40-50 minut.