Torcik ryżowy

Torciki ryżowe z sosem karmelowo-pomarańczowym

Na przełomie XIX i XX wieku biały ryż stał się pełnowartościowym produktem cukierniczym, a ciasta, torty i torciki, których był składnikiem, zaczęły pojawiać się coraz częściej w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Szczególnym uznaniem smakoszy cieszył się pudding ryżowy ŕ la Nesselrode, który obok sławnego tortu lodowego księcia Pücklera podkreślał renomę każdej ceniącej się restauracji w mieście.

Składniki (4-6 porcji):

  • 200 g białego ryżu
  • miąższ z 2 lasek wanilii
  • 600 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 200 g cukru
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych prażonych
  • 2 łyżki masła
  • świeże owoce do dekoracji
  • 2 żółtka
 

Sos karmelowo-pomarańczowy:

 
  • 200g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka masła


Sposób przygotowania:

Skórkę pomarańczową dokładnie oczyścić z albedo (gąbczasta część skórki) i pokroić w cienkie paseczki.
Blanszować we wrzątku 2 razy, za każdym razem zmieniając wodę i doprowadzając ją do wrzenia. Cukier wsypać do rondelka, rozpuścić i karmelizować, aż osiągnie złocisty kolor. Zalać karmel sokiem z pomarańczy. Gotować przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu. Dodać zimne masło i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i ponownie zagotować. Odstawić.
Ryż gotować z mlekiem i ¾ ilości cukru do miękkości. W międzyczasie masło i resztę cukru utrzeć na pulchną masę, dodawać po kolei żółtka, ciągle mieszając. Całość połączyć z  wcześniej uprażonymi migdałami, tartą skórką z cytryny i roztartym miąższem wanilii.
Gdy ryż będzie już miękki, dodać masę i delikatnie wymieszać.
Foremki lub pierścienie do uformowania torcików napełnić masą ryżową  i odstawić na tacę do wystygnięcia.
Po wyjęciu z foremek torciki udekorować owocami, podawać polane sosem.

Drukuj przepis >>

Konferencja "Diamenty Europy" już 24.02 w Art Hotelu

2024-02-12
czytaj więcej

Pomaganie mamy we krwi, czyli o misji społecznej Art Hotelu

2022-07-05
czytaj więcej

Art Hotel wziął udział w projekcie finansowanym z Funduszy Europejskich

2020-10-26
czytaj więcej

Art Hotel Sp. z o.o. otrzymał dotację w ramach tarczy finansowej 2.0

2021-02-01
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez ART HOTEL Sp. z o.o., ul. Kiełbaśnicza 20, 50-110, Wrocław , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane