Oryginalny deser na zakończenie obiadu był w czasach belle époque wrocławskiej gastronomii wisienką na torcie wykwintnie skomponowanego menu.
Czołowi restauratorzy zatrudniali cukierników wykształconych w Wiedniu, Paryżu i Berlinie, pracujących wcześniej na dworach książęcych, a ich słodkie kreacje – by wymienić tylko lody Melba, tort lodowy księcia Pücklera, bombę Wiktorii, bombę Esterházy, bombę Monte Carlo, pudding à la Nesselrode, gruszki duchesse, Charlotte russe, struclę wiedeńską, czy tort paryski – stanowiły o niesłabnącej renomie lokalu.
Przełom XIX i XX stulecia przyniósł wzrost oczekiwań wrocławian względem stołu, a wraz z tym coraz więcej wyszukanych słodkich specjałów polecanych w kartach dań. W ślad za tym sławni europejscy cukiernicy i renomowane cukiernie europejskich metropolii stawały się coraz bardziej znane wrocławskim koneserom smaku inspirując miejscowych mistrzów sztuki cukierniczej do nowych poszukiwań.
Efektem tych trendów był puchar lodowy Periniego, wyśmienite dzieło najsławniejszej cukierni stolicy Śląska, króre u schyłku czasów belle époque polecała większość renomowanych restauracji Wrocławia.
Zapoznaj się z przepisami ciast i deserów umieszczonych w naszym corocznym kalendarzu. Wszystkie propozycje zostały oparte na bazie oryginalnych receptur i tworzą Dawny Smak Wrocławia – naszą ofertę kulinarną, która przypomina bogatą i fascynującą kuchnię dawnego Wrocławia.
Więcej informacji o kalendarzu oraz jego projekt prezentujemy na specjalnej stronie.