"Oczami mistrza i przyjaciół" wyjątkowa książka Kuchni Polskiej
2015-06-10
To niezwykła opowieść o królestwie wrocławskiego Mistrza kulinarnego – Lesława Kołodzieja.
Przez ponad 40 lat pracował jako szef kuchni we wrocławskich hotelowych restauracjach – Novotelu i Art Hotelu. Wierzył w moc polskich smaków. Były one fundamentem w jego kuchni.
– Jestem przekonany, że kuchnia polska będzie kiedyś przyciągała turystów jak tort wiedeński Sachera czy hiszpańska paella. Na pewno nasza kuchnia nie będzie jakąś bezmyślną kalką dawnych smaków, ale przemyślanym przetworzeniem, szlachetnie wydobytym i podkreślonym szczyptą odpowiednich przypraw – mówił blisko dwadzieścia lat temu Lesław Kołodziej.
Praca była jego największą pasją i prawdziwym spełnieniem. Marzył o wydaniu książki, zaczął porządkować receptury… Dziś marzenie ojca spełnia jego syn, również szef kuchni, Łukasz Kołodziej.
Na kartach książki Lesława Kołodzieja wspominają jego najbliżsi – syn Łukasz – oraz przyjaciele i koledzy: Grzegorz Pomietło - Szef kuchni Art Hotelu, Przemek Bogucki z-ca Szefa Kuchni Art Hotelu, Krzysztof Parys - Szef cukierni Art Hotelu oraz Waldemar Hołówka, Tadeusz Hupa, Arkadiusz Szymański, Adam Rybak, Rafał Białek, Mariusz Papuga, Rafał Pisarek, Piotr Gietner, Emil Oleś, Wojtek Szymański, Mariusz Stolarski i Ryszard Konieczka.
Każdy z autorów wspomnień zajmuje się profesjonalnie gastronomią, dlatego w książce znajdziemy bardzo atrakcyjne przepisy kulinarne, które towarzyszą recepturom Mistrza Lesława Kołodzieja.
Dochód ze sprzedaży książki zostanie przeznaczony na rzecz Fundacji Jolanty Kwaśniewskiej "Porozumienie bez barier".
Unikatowe egzemplarze z podpisami kucharzy zaangażowanych w powstanie książki już do kupienia w recepcji Art Hotelu. Aby otrzymać więcej informacji skontaktuj się z naszym Działem Sprzedaży:
Zadzwoń: + 48 71 78 77 400
Napisz: rezerwacja@arthotel.pl