Dawny Smak Wrocławia

Jak pisał Matthäus Merian w "Topographia Bohemiae, Moreviae et Silesiae", już w połowie XVII wieku trudno było znaleźć miasto, w którym serwowano by "lepsze, smaczniejsze i bogatsze potrawy niż we Wrocławiu". Dzisiaj zaś trudno o restaurację, która oferowałaby tradycyjną kuchnię wrocławską, inspirowaną dawnymi przepisami... chyba że mówimy o Art Restauracji - jedynym takim miejscu na mapie Wrocławia!

Atutem Art Restauracji i Kawiarni są nie tylko starannie zaprojektowane wnętrza, ale przede wszystkim wyśmienita, bardzo urozmaicona kuchnia. Tylko u nas kontynuuje się przebogate tradycje wrocławskiej karty dań. Szef naszej kuchni, Grzegorz Pomietło, we współpracy z Grzegorzem Sobelem (autorem książki "Przy wrocławskim stole"), odtworzył przepisy, które sto i więcej lat temu królowały na wrocławskich stołach. W Art Restauracji skosztujesz potrawy Śląskie niebo w gębie, czyli pieczonej szynki podanej z musem owocowym oraz nieodłącznymi kluskami, wyjątkowych pierogów z szyjkami rakowymi podanymi z sosem tymiankowym, a także wyśmienitych deserów - pieczonego jabłka z różą czy torciku bezowego z musem kawowym. Te dania to wynik przenikających się na tym terenie wpływów wielu kultur kulinarnych i wielkiej pasji naszych kucharzy.

Zachęcamy do organizacji wszelkiego typu spotkań rodzinnych i firmowych - lunchów, bankietów, urodzin, obiadów z okazji obron doktorskich czy ślubowań adwokackich - z niepowtarzalnym menu Dawnego Smaku Wrocławia.

Proponowane zestawy:

I

Zupa orkiszowa z klopsikami

Zrazy po polsku z sosem i grzybami z kluskami, sałatka z czerwonych buraczków

Ciasteczka Paganini - mini babeczki z masa migdałową i konfiturą

Woda mineralna

Cena: 60 zł/os.

 

II

Regionalny specjał *

Rosół królowej Margot - bulion drobiowy z klopsikami i drobnym makaronem

Pierogi z szyjkami rakowymi po wrocławsku z sosem tymiankowym

Torcik bezowy z musem kawowym

Woda mineralna

Kawa / herbata

Cena: 80 zł/os.

 

III

Regionalny specjał *

Sałatka á la Windsor – bukiet sałat z grillowanym kurczakiem i selerem 

Śląskie niebo w gębie, czyli najsłynniejszy wrocławski przysmak

(wieprzowina z sosem z suszonych owoców z kluskami i sałatka z czerwonej kapusty)

Jabłko pieczone z różą

Woda mineralna

Kawa / herbata

Cena: 100 zł/os.

 

Regionalny specjał * - proszę wybrać 1 propozycję

kieliszek likieru karkonoskiego

kieliszek wina regionalnego

sery lokalnych producentów

pieczone mięsa od lokalnych wytwórców

pieczywo lokalnego wypieku z masłem smakowym i różnymi pastami

kawa z lokalnej palarni z dodatkiem naturalnych syropów (bez chemicznych konserwantów, barwników i aromatów, wytwarzany w tradycyjny sposób)

 

**Istnieje możliwość zamówienia dodatkowego regionalnego specjału – 12 zł /osoba

Warunki rezerwacji:

- menu Dawny Smak Wrocławia oferujemy podczas spotkań dla min. 10 osób, 

- należy wybrać jeden zestaw dla wszystkich gości. 

Prosimy o kontakt z naszym Działem Sprzedaży w celu dokonania rezerwacji sali lub stolika w restauracji.

Zachwyć swoich gości oryginalnymi specjałami i niepowtarzalnymi smakami.

Daj się skusić na niezwykłe doświadczenie kulinarne!

                        

 

Karta menu

czytaj więcej

Art Hotel wziął udział w projekcie finansowanym z Funduszy Europejskich

2020-10-26
czytaj więcej

Art Hotel Sp. z o.o. otrzymał dotację w ramach tarczy finansowej 2.0

2021-02-01
czytaj więcej

Jak spędzić Święta Bożego Narodzenia we Wrocławiu?

2019-12-18
czytaj więcej

Idealne restauracyjne menu dziecięce

2019-04-08
czytaj więcej

Zapisz się na newsletter!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij