ArtKidsMenu:letnie warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców
2019-07-02
4 bezpłatne warsztaty kulinarne, kilkaset wypełnionych zdrowiem słoików i bezcenna radość – tak ma wyglądać projekt #ArtKidsMenu zaplanowany do realizacji na najbliższe pół roku w Art Hotelu. Pierwsze wspólne gotowanie dzieci z rodzicami odbędzie się już 21 lipca.
Spotkania są kolejną odsłoną projektu "Idealne dziecięce menu", w którym wspólnie z naszymi najmłodszymi gośćmi ???????????????? przygotowywaliśmy dania do karty dziecięcej Art Restauracji.
Zobacz menu dziecięce: TUTAJ
Dzięki pierwszemu etapowi projektu, mieliśmy okazję odkryć, że dzieci są otwarte na nowe smaki. Lubią gotować i dobrze się przy tym bawią! Uznaliśmy, że lato to doskonały moment na to, by wspólnie czarować w kuchni. Z tego powodu zachęcamy wszystkich do udziału w warsztatach #ArtKidsMenu – 4 spotkaniach kulinarnych dla dzieci i rodziców.
Koordynatorką projektu jest Katarzyna Gubała – dietcoach i propagatorka zdrowego żywienia.
WSTĘP
▷ Na warsztaty zapraszamy dzieci powyżej 6. roku życia.
▷ Bilety na poszczególne dni będzie można wygrać w naszych konkursach na Facebooku. Aby być na bieżąco, śledźcie profil Art Hotel Wrocław.
NAJBLIŻSZY KONKURS: 9/07 na profilu Art Hotel Wrocław na Facebooku
ZAPLANOWANE WYDARZENIA:
▷ 21 lipca – Moje pierwsze kiszonki krok po kroku – Akademia Młodego Kucharza,
▷ 4 sierpnia – Zdrowo i kolorowo w słoiku – Arkadiusz Dziakowski, „Zdrowy Ferment”,
▷ 15 września - Fermentacja na słodko – Arkadiusz Dziakowski „Zdrowy Ferment”,
▷ 29 wrzesień - Dzikie kiszenie- Arkadiusz Dziakowski, „Zdrowy Ferment”.
Na uczestników warsztatów będą czekały:
▷ kulinarne fartuszki, prezenty od sponsorów m.in. Fundacji Marwit,
▷ specjalne słoiki do kiszenia (w duchu zero waste zachęcamy jednak do przyniesienia własnych z domu),
▷ degustacje sezonowych produktów od lokalnych wytwórców (owoce, soki, warzywa, mąki, makarony, sery, produkty wegańskie).
▷ zaparkowany przed Art Hotelem RegioFood – mobilny sklep z produktami regionalnymi.
- Dzieci to nasza przyszłość i dlatego zależy nam na ich prawidłowym żywieniu – wyjaśnia ideę projektu Anna Wałęsa, specjalista do spraw marketingu z Art Hotelu. – Jeśli nauczymy je zdrowych nawyków w postaci wspólnego gotowania z rodzicami, przygotowywania samodzielnych posiłków czy robienia przetworów, to wierzę, że ta wiedza po latach zaprocentuje.
Na początek 2020 roku w ramach projektu #ArtKidsMenu zaplanowany jest finałowy kulinarny event z udziałem celebrytów, gwiazd i blogerów oraz ich dzieci.
Partnerem projektu jest Miasto Wrocław i sieć bibliotek miejskich Wrocławia, Targ Piast, sklep Regio Food oraz Fundacja Marwit.